Az automata öntözőrendszer leírása

2018-02-21

Első cikkünk témája az automata öntözőrendszer leírása. Mielőtt belevágunk kertünk átrendezésébe, jó ha tisztában vagyunk az alapokkal!

 

Öntözőrendszer.jpg

 

Az automata öntözőrendszer

 

Az automata öntözőrendszer egy olyan speciális vízcsőrendszer, melyre a legoptimálisabb helyeken szórófejek vannak csatlakoztatva. A kiépítés a kert adottságainak megfelelő zónák alapján készül. Az egyes zónákhoz szelepek juttatják el a vizet, melyeket elektromos vezérlőegység szabályoz.


A szórófejek kertünk növényeinek igénye szerint állíthatók, programozhatók, hogy a legmegfelelőbb időben, a legmegfelelőbb mennyiségű vízhez jussanak.


A rendszerhez tartozik eső- és fagyérzékelő, mely leállítja a működést, ha esőt, ill. fagyot érzékel, majd újraindítja a vezérlőegységet, ha már indokolt.

 

Miből áll az automata öntözőrendszer?

 

Minden kertnek megvannak a maga sajátosságai. Az öntözőrendszer kiépítése függ a kert formájától, méretétől, a növényektől és persze gazdájuk igényeitől. Ma már hatalmas választékban találunk alkatrészeket, melyekkel kényelmesen igazodhatunk elképzeléseinkhez. A következő felsorolásban a főbb technikai elemeket mutatjuk be.

 

Vezérlő automatika

Mágnesszelep

- Szórófej (spray szórófej, rotoros szórófej, MP rotátor, mikro szórófej)

- Fúvóka (Spray fúvóka, rotoros fúvóka, MP rotátor fúvóka)

Esőérzékelő

Csövek (vízvezeték, csepegtető)

Idomok, szerelvények

Szivattyú

 

Vezérlő automatika

 

Ez a berendezés irányítja az automata öntözőrendszert. Általában falra szerelhető kivitelben kapható, programozható LCD kijelzővel ellátott, könnyen kezelhető, modern vezérlő automatika. Funkciója az öntözésben, hogy a megfelelő jel leadásával irányítja az egyes zónákhoz tartozó mágnesszelepeket. Kültéri és beltéri változatban is elérhető, ill. különböző zónaszám irányítására alkalmasak.

 

Mágnesszelep

 

A kertben lévő minden egyes zónához tartozik egy-egy mágnesszelep. Az öntözőrendszer vezérlőegysége által küldött jel irányítja, ez alapján nyit és zár. Így könnyen szabályozható, mikor, mennyi víz kerül felhasználásra. Takarékosság szempontjából nagyon hasznos.

 

Szórófej

 

Az öntözőrendszer különböző részeihez más és más szórófej ideális. A kert adottságai határozzák meg, hogy melyik zónába, melyek a legideálisabbak, hogy hatékonyan működjön az öntözőrendszer.

 

Spray szórófejek általában tagoltabb vagy kisebb területek öntözésére alkalmasak. Működésük esőztető jellegű.

 

Rotoros szórófejek már közepes kertek, nagyobb területek öntözéséhez használhatók. A rotorszerkezetben beállítható, hogy mekkora területet öntözzön. A vizet forgómozgással szórja.

Az MP rotátor egy olyan spray szórófej, melybe egy speciális rotátor fúvóka került. Minden fúvókakiemelőbe és minden esőztető szórófejházba becsavarható. Forgó vízsugárral öntöz, különböző kilépőszögű megoldásokkal. Alkalmazható kis víznyomás esetén is. Nagy előnye, hogy a kötött talajú területeken, részükön a lehető legkisebbre csökkenti a víz megfolyását.

 

Fúvóka

 

Minden szórófej típushoz tartozik megfelelő fúvóka. Ezeken keresztül jut ki a víz a kívánt területre. Különböző méretben készülnek, így igazodva az öntözőrendszer sajátosságaihoz.

 

Esőérzékelő

 

Vízgazdálkodás szempontjából hasznos, ha tartozik az öntözőrendszerhez esőérzékelő. Letiltja a vezérlő automatikát, ha esik az eső, így megmarad a kert optimális vízigénye. A készülékeken állítható, hogy mekkora csapadékmennyiségnél lépjen működésbe. Beszerezhető olyan típus is, mely fagyérzékelő funkciót is tartalmaz. Ez védi az öntözőrendszert a fagyástól. A növényeknek sem tesz jót az öntözés, akár egy kisebb fagy esetén.

 

Csövek

 

A vízvezetékeken keresztül jut el a víz a kibocsátó elemekig az öntözőrendszerben. A fővezetékekhez a KPE (kemény polietilén) csövek alkalmasak, a többi helyre az LPE (lágy polietilén) a megfelelő. A forgalmazók megkülönbeztetik a csöveket nyomásterhelhetőségük (bar) alapján, ill. méretük szerint, melyet a külső átmérő határoz meg (mm).

 

Az öntözőrendszerben nagyon hatékonyan használható elem a csepegtető cső. Ezek LPE csövek, melyek csepegtetve bocsátják ki a vizet a perforációk mentén. Különböző méretben és perforáció kiosztásban is elérhetők.

 

Idomok, szerelvények

 

Ahhoz, hogy az öntözőrendszerben elágazásokat tudjunk alkalmazni, különféle menetes idomokra, bilincsekre van szükség. Továbbá az ideális vízfelhasználás szempontjából szükség lehet vízcsapó szelepekre, szűrükre, nyomáscsökkentőkre. Ezeket a különböző idomokkal és szerelvényekkel csatlakoztathatjuk az öntözőrendszerhez.

 

Szivattyú

 

Ha az öntözőrendszert nem vezetékes vízből, hanem alternatív forrásból tápláljuk (ciszterna, tó, kút), szükség lesz szivattyúmotorra. Általában két fajta szivattyú használatos: mélykútszivattyú, centrifugálszivattyú. Alkalmazásukhoz szükséges kiegészítő alkatrész az indítórelé, nyomáskapcsoló, átfolyáskapcsoló.

 Öntözőrendszer_1.jpeg

Nincs két egyforma kert, mindegyik egyedi és különleges. Az automata öntözőrendszer kialakítása időt, pénzt, energiát spórolhat nekünk, így kényelmesen élvezhetjük kertünk szépségeit.

 

Ha megtetszett az öntözőrendszer gondolata, tapasztalt szakértőink a tervezéstől a kiépítésig rendelkezésre állnak.


Webáruházunkban
 minden alkatrész megtalálható egy helyen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató