A csepegtető öntözés előnyei és hátrányai

2019-07-03

A csepegetető öntözést eredetileg zöldségtermesztő ültetvények, gyümölcsös kertek, és palántanevelő kertek öntözéséhez használták, de mára a házikertekben is nagy népszerűségre tett szert.

A csepegettő öntözés előnyei

csepegtetoontozes-min-300x224.jpgA csepegtető rendszer kis intenzitással a növényzet gyökérzónájába juttatja a vizet, így a felszíni vízelfolyásból és párolgásból adódó veszteségeket minimálisra csökkenti. Idővel a növények fejlődését, növekedését követve alakítható vagy cserélhető a rendszer, így akár utólag telepített növények esetén is megoldást nyújt. Az egyes csőszakaszok lezárhatóak vagy kiiktathatóak, illetve áthelyezhetőek, úgy ahogy a csepegettő gombák is igény szerint cserélhetőek, vagy lezárhatóak. Azokat a csőszakaszokat, melyeket nem használunk, érdemes ledugózni.

 

A csepegtető öntözés hátrányai

A csepegetteő rendszer nagyon érzékeny az öntözővízben lévő apró részecskék hatására bekövetkező eltömődésre, ezért mindenképpen ajánlott betartani a következőket:

 

  • Az öntözővíz minőségének megfelelő vízszűrő beépítése.
  • A rendszer telepítésekor ügyeljünk, hogy a csepegtető csőbe ne kerüljön szennyeződés. Amennyiben algás vízzel öntözünk, úgy a szezon végén alaposan ki kell tisztíttatni a csepegtető rendszert!

A szűrt víz, a megfelelő nyomáscsökkentő, valamint az öntisztító csepegtető elemek nagyban csökkentik az eltömődés kockázatát.


Továbbá figyeljünk arra, hogy ha túl nagy az osztástávolság vagy túl kevés csepegető gomba jut egy adott területre, akkor lehet, hogy a növény gyökérzete nem fogja átszőni a talajt, hanem csak ott ahol nedves a terület.


Nézzen körül csepegtető öntözés termékeink között! 

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató