A frissen telepített gyepszőnyeg öntözése

2021-02-19

Azoknak, akik gyepszőnyeget telepítenek kertükbe, érdemes tisztában lenni a folyamat menetével, hogy közvetlenül a telepítés előtt és után is sérülésmentes és szép maradjon a gyepszőnyeg.


A frissen telepített gyepszőnyeg öntözése

 

Ha meleg időszakban kerül sor a gyep telepítésére, akkor minden lerakott 50 négyzetméter után öntözzük meg a gyepszőnyeget. Ha kánikulai időszak van, és azt tapasztaljuk, hogy forró a talaj ahova a gyepszőnyeg kerül, akkor enyhén öntözzük be a gyepszőnyeg fonákját a forró talajra görgetés előtt. Figyeljünk arra is, hogy a kigörgetett tekercsek semmiképpen ne álljanak 30 percnél többet!

 

Amikor elkészültünk a gyepszőnyeg telepítésével, alaposan és egyenletesen öntözzük meg. A telepítés után 12-15 mm öntözővizet igényel a frissen telepítettt gyepszőnyeg. Az öntözési darabszámot 3-4 naponta csökkentsük, míg az öntözés időtartamát növeljük meg. Ezzel hozzászoktatjuk a gyepszőnyeget a mély gyökérzet eresztéséhez azáltal, hogy egyre mélyebbre ható öntözést alkalmazunk. 

 

Tilos a gyepszőnyeget feltekert állapotában megöntözni, mert pillanatok alatt befülled, a fűszálak megsárgulnak, gombásodhat!

 

Ha nem sikerült befejezni a munkát, akkor a tekercseket helyezzük árnyékba, így megóvhatjuk a kiszáradástól. Ha van elég árnyékos felület, akkor ki is tekerhetjük, ebben az esetben szabad öntözni. Csak mértékletesen öntözük, hogy másnapra a víztől megnövekedett súlya miatt nehogy szakadjon!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató