A növények öntözéséről általában

2020-02-25

Nézzünk néhány általánosságban összefoglalható öntözési szabályt!


Általános szabály, hogy az öntözést követően tartsunk egy hosszabb szünetet. Ezzel érhetjük el, hogy a talaj felmelegedjen, és a felső réteg kiszáradjon.  A gyakran ismétlődő öntözés hűtve tartja a talajt, valamint az állandó felszíni nedvesség kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.


Az öntözés lényege, hogy gyökérszinten legyen megfelelő a nedvesség mértéke.
Elsősorban talajtakarással, talajlazítással próbáljuk intenzíven tartani a gyökérszintű nedvességet, és csak a végső esetben további öntözéssel. Ebben az esetben egészségesebben tarthatjuk a talajt is!


A gyakori locsolás ront a talaj szerkezetén, és kimossa a tápanyagokat a talajból. Gyengíti a levegőző képességét, és a gyökereket nem ösztönzi a lentebbi régiókba. Ha nem automata öntözőrendszerrel végezzük a locsolást, hanem kézzel, akkor ez több feladattal is jár.


Nem mindig a nedvességpótlás a cél!

Elterjedt tévhit, hogy a nyári napsütésben nem szabad megöntözni a növényeket és a gyepet, mert leforrázza azokat. Az öntözést ugyan a leggyakrabban a nedvességpótlás miatt végezzük, de van, amikor a hőség hatására a gyep és a növények élettevékenysége lecsökken, és nem tudják a talajban lévő vizet felszívni. Ilyenkor egy frissítő öntözés lehűti a növényeket, és beindítja az életfolyamatokat. 

photo.jpg

Öntözési tanácsok

  • Az esti öntözés hatékonyabb, mivel az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően alacsonyabb a párolgási veszteség, és van ideje leszivárogni a víznek a gyökerekig.

  • Az elhervadt levelek jelenségét okozhatja a túl kevés, és a túl sok öntözés is. Ezt a jelenséget – elsősorban automata öntözőrendszer használata mellett – figyelhetjük meg akkor is, ha az erőteljes locsolás hatására a talaj tápanyagtartalma kimerül.

  • A nyári záporok a talaj felső szintjét tudják csak megnedvesíteni, de helyettesíteni nem tudják a mély öntözést. A fáknak és sövényeknek alapos öntözésre van szükségük a nyár végétől az ősz beálltáig, azaz szeptember és október hónapokban.

  • A nagyméretű fák legyökeresedése évekig tartó folyamat. Az első években különös figyelmet kell fordítania a nyári hónapokban rájuk: életben maradásukhoz több öntözést igényelnek.

  • A cserépben, kaspóban, balkonládában lévő növények mindennapos öntözést igényelnek, és jó vízáteresztő képességű talajt. A vízmegkötő golyóknak (polimerek) jó hasznát vehetjük.

  • A nagy fák alatti, vagy más takarásban növő növényeknek több öntözésre van szükségük. Ezek a növények a megfelelő öntözés hiányában hamar kiszáradhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató