Az öntözés aranyszabályai

2018-09-04

Melyek lehetnek azok az alapvetések, melyeket célszerű figyelembe vennünk öntözéskor?

Ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló vízkészletet, vízforrást hosszú távon használni tudjuk, figyelembe kell vennünk az összes adott körülményt és igényt és ezek alapján kell felállítanunk egy fontossági sorrendet a víz felhasználására.

Az öntözés alapszabályai2.jpg 

Tűzzük ki az öntözés célját, és ehhez mérten gazdálkodjunk a rendelkezésünkre álló vízmennyiséggel. Cél lehet pl. mezőgazdasági termesztés, konyhakert fenntartás, dísznövénykert gondozás stb.

 

Amennyiben mezőgazdasági céllal használjuk a vízforrást, vegyük figyelembe, hogy az öntözés agrotechnikai alkotórész lesz, érdemes tehát igazodnunk a többi agrotechnikai módszerhez.

 

Igyekezzünk szem előtt tartani, hogy az öntözéses gazdálkodás mindenképpen egy sajátságos növénygazdálkodási forma. Fontos, hogy a terület igényeihez, a növények vízfelvételéhez igazodva alakítsuk ki az öntözés rendszerét.

 

Minden korszakban vannak „divat” módszerek és megoldások. Ha egy újítás beválik és hasznos, érdemes alkalmazni. De próbáljuk ne csak az aktuális trendeket követni, hanem a növények és a gazdaságosság igényeit szem előtt tartva választani a megfelelő öntözési módszert.

 

Próbáljuk mindig szem előtt tartani, hogy az öntözés lényege tulajdonképpen a természetes csapadékforrás mellett, a növények ideális fejlődéséhez nélkülözhetetlen víz pótlása. Ezért különösen fontos, hogy minden körülményt figyelembe véve tudjuk meghatározni a kert, a növények vízigényét.

 

Amikor öntözőrendszert tervezünk, szenteljünk figyelmet a talaj és az öntözővíz kapcsolatának is. Miért lehet ez fontos? Ha vizsgáljuk a talaj és a víz kapcsolatát, megtudhatjuk milyen a talaj vízáteresztő-, víznyelő-, vízmegtartó képessége. Ezek az adatok előrevetíthetik az öntözés folyamán kialakulható változásokat. A folyamatos csapadék hatására megváltozhat a talaj összetétele, anyagforgalma, vízkapacitása. Ezek a változások hatást gyakorolhatnak a növényekre is. Egy tapasztalt szakember a vizsgált eredmények mellett tudja milyen lehetőségeket érdemes fontolóra venni az öntözés tervezésekor.

 

Ahogy a talaj-víz kapcsolatát érdemes vizsgálni, úgy a rendelkezésre álló víz minőségét is célszerű megvizsgáltatnunk. Az öntözés során felhasznált víz hatással van a talajra, a növényekre, így jó, ha tisztában vagyunk a minőségével.

 

A felsorolás számos tényezővel bővíthető, ezek talán a legalapvetőbbek.

 

Mielőtt belevágunk a kert átalakításába és kiépítjük az öntözőrendszert, érdemes a fentiekről alaposan tájékozódni, akár tapasztalt szakember segítségét kérni.

Az öntözés alapszabályai1.jpg

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató