Az öntözési zónák

2020-01-15

Nagy kiterjedésű, összetett felépítésű öntözendő terület esetén az öntözőrendszert zónákra osztjuk. Így mindenhova elegendő víz jut és az elkülönítéssel figyelembe lehet venni az egyes területek vízigényét.


A zónákat mágnesszelepek segítségével oszthatjuk fel.
A mágnesszelepeket földbe leásott műanyag szelepaknában helyezhetjük el. A mágnesszelepet legegyszerűbben egy csapként képzelhetjük el, ami a vezérlő parancsára nyit és zár. Így akár több zóna is kialakítható egyszerre az öntözőrendszeren, amik külön-külön öntözik az egyes területeket.

 

Az öntözés zónákra osztásával elérhetjük, hogy a kert egész területén elegendő legyen a víznyomás és az öntözés az elvártaknak megfelelően üzemeljen. Ha egyszerre működne az egész rendszer, nem tudnánk figyelembe kell venni a területrészek adott vízigényét. Más igénye van a napos részen fekvő gyepnek, mint az árnyékos sarokban található kisebb növényeknek. A zónákkal szabályozható, hogy hova mennyi víz jusson.

A vezérlőn beprogramozzuk, hogy a napos területeken hosszabb ideig menjen az öntözés, míg az árnyékos részeken kevesebb ideig. Így minden növény a számára szükséges vízmennyiséget kapja meg.

Az öntözési zónák

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató