Az öntözőfej megfelelő magassága

2018-06-05

Ha túl magasra helyezzük az öntözőfejet letörhet, ha túl alacsonyra, akkor nem fog megfelelő hatósugárral öntözni. Bejegyzésünkből megtudhatja, mekkora az ideális beszerelési magasság!

 

Amikor eldöntöttük, hogy automata öntözőrendszert telepítünk kertünkbe, a legjobb döntést hoztuk növényeink számára. Azonban fontos, hogy a megvalósítás is pontosan, helyesen történjen. Számos szempontot kell figyelembe venni a praktikus használhatóság kialakításához. Ehhez hozzá tartozik az öntözőfejek helyes magasságának beállítása is.

Az öntözőfej helyes magassága2.jpg

A öntözőfejeket mindig a gyep, talaj szintje alá süllyesztve kell telepíteni.

Ha túl magasra helyezzük az öntözőfejeket, fűnyírás közben a fűnyíró elkaphatja és eltöri. A kert hétköznapi használata közben, is könnyen megsérülhetnek a szórófejek, hiszen akár mi magunk vagy a gyerekek játék közben is nekimehetnek, ráléphetnek. Ez akár balesetveszélyes is lehet.

 

Ha túl alacsonyra helyezzük a szórófejeket, amikor kiemelkedik, nem tud akkora vízsugarat biztosítani, amit a tervezés során szükségesnek határoztunk meg. Hiába olvassuk a gyártó leírásában, hogy milyen hatósugárral működik az öntözőfej, ha a beszerelési magasságot nem helyesen mértük fel.

 

Mindezen hibák elkerülésére célszerű a kiépítés előtt alaposan tájékozódni, vagy egy tapasztalt szakembert felkeresni.

 

Az öntözőfej megfelelő magasságát abból tudjuk megítélni, hogy nem vesszük észre, ha átsétálunk felette. A szórófejek biztonságos mélysége általában a talaj szintje alatt 1 cm-re helyezkedik el.

 

A kertben kanyargó utaktól általában megfelelő, ha 4-5 cm-re helyezzük az öntözőfejeket. Így a kialakítás is könnyebb és az utak melletti füves rész gondozásakor sem sérülnek a szórófejek.Az öntözőfej helyes magassága1.jpg

 

Ha már túl vagyunk a tervezés fázisán és a kiépítést kezdjük, érdemes tájékozódni a leheteőségekről. Ma már számos méret, márka áll rendelkezésünkre, melyek között könnyedén megtalálhatjuk kertünk adottságaihoz leginkább megfelelőt.

 

Nézzen körül webáruházunkban!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató