Az öntözőrendszer használata nyáron

2018-06-26

Amikor elhatároztuk, hogy belevágunk, és kertünk javára fordítjuk az öntözéstechnika adta lehetőségeket, talán még nem is éreztük át igazán, milyen jól döntöttünk.

Most, hogy megérkezett a várva várt nyár, mindenki tervezgeti a nyaralást. Itt az ideje, hogy ismét megtérüljön befektetésünk és ne a szomszédra kelljen bíznunk kertünk vízellátását, amíg élvezzük a szabadságot egy kellemes üdülőhelyen.

 

A hétköznapokon is jól esik, ha munka után hazaérve, csak kiülünk a kertbe és gyönyörködünk. Nem kell már a kézi locsolás fárasztó munkáját is beépítenünk az otthoni kevéske szabadidőnkbe.

Automata öntözőrendszer használata nyáron1.jpg

Összeszedtünk néhány fontos dolgot, amit a nyári kánikulában érdemes szem előtt tartanunk, és ezek alapján beprogramozni automata öntözőrendszerünket.

 

  • Egyenletes nedvesség

A legtöbb növény azt kedveli, ha a talaj folyamatosan nedves. Nem könnyű ezt mindig elérni, főleg nyáron, de amennyire ehetjük, törekedjük rá.

 

  • Ritkábban, de nagyobb mennyiséget

Ha a növények a folyamatos, de kevés vízhez vannak hozzászokva, nem eresztenek mély gyökereket, mert csak a talaj felszínén jutnak nedvességhez. A megfelelő tápanyagfelszíváshoz viszont a mélyebb talajréteg elérése szükséges. Ezt úgy érhetjük el, ha kevesebb alkalommal öntözünk, de akkor kiadós vízmennyiséghez juttatjuk a kertet.

Azonban a nyári kánikulában figyelembe kell vennünk a párolgási és hőmérsékleti tényezőket is, használjuk az automata öntözőrendszert naponta.

 

  • Nagyobb mennyiséget, több részletben

Jó megoldás lehet az is, ha nem egyszerre kapja meg a talaj a nagyobb vízmennyiséget, hanem kap egy kis időt, hogy felszívja a vizet. Utána jöhet a következő adag.

 

  • Különböző növények

Nagyon figyeljünk arra, hogy úgy állítsuk be az automata öntözőrendszert, hogy igazodjon a kertünkben lévő a különböző növények vízigényéhez. A legtöbb növénynek a nyári forróságban kiadós öntözésre van szüksége, de van amelyiknek ilyenkor is a kevesebb nedvesség az ideális.

 

  • Este és reggel

Általánosságban igaz, hogy hajnalban és késő este célszerű öntözni. Ilyenkor már a nyári kánikulában is kicsit hűvösebb a talaj, így kevesebb víz párolog el. Arra viszont nagyon fontos figyelni, hogy a gyepet napközben is öntözzük meg, ezzel felfrissítve az egész kertet. Igaz, hogy az öntözéssel kiadott víz nagyobb mennyisége elpárolog, viszont az egész kert meghálálja ezt a hűsítő segítséget a tűző nap okozta forróságban.

 

Az öntözés a kert egyik legfontosabb része. Sok mindenre kell odafigyelni, hogy valóban megtartsa szépségét, frissességét és egészségét, főleg a nyári kánikulában. A jól kiépített automata öntözőrendszer a teher nagy részét levesz a vállunkról. Az esőérzékelők használata és az automatika helyes programozása után már tényleg csak hátra kell dőlnünk és gyönyörködhetünk.

Automata öntözőrendszer használata nyáron.jpeg

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató