Az öntözőrendszer lehetséges hibái

2020-07-22

Évközben az öntözőrendszer karbantartási igénye minimális. Időnként azért nézzük át az egész rendszert, és ha rendellenes működést tapasztalunk, ne késlekedjünk a hiba elhárításával!

Az alábbiakban néhány általánosan előforduló probléma megoldását írjuk le:

Nincs elég nyomás, közelre locsol a szórófej
Megoldás: Általában valamelyik beépített szűrő körül kell keresnünk a probléma okát. Szivattyús rendszereknél a szivattyú előtt, vagy után találunk egy szűrőt: ellenőrizzük benne a szűrőbetétet és, ha eldugult, tisztítsuk ki. Ha csak egy szórófejnél észleljük a tünetet, akkor a fúvóka alatti, a szórófejházba beépített szűrőt ellenőrizzük, ugyanis ittis lehet eltömődés. A szűrőbetétet azonban ne szedjük ki akkor sem a szűrőből, ha gyakran eldugul, mert így csak még több problémát okozunk!


A szórófej nem húzódik vissza
Megoldás: A szórófejek fúvókacsövét egy öblítő tömítés veszi körül a ház csatlakozásánál, ami induláskor egy nagyobb vízadag átengedésével lemossa a fúvókacsövet. Ennek ellenére (főleg nagyon laza homoktalajokon) néha homokszemek ragadnak a tömítés és a fúvókacső közé, melyek idővel összekarcolják a műanyag felületet. Általában megoldás lehet egy kis szilikon spray, mellyel a felhúzott fúvókacsövet körbe befújjuk.


Egy zónán az öntözés nem áll le
Megoldás: Ellenőrizzük a vezérlő beállítását! Ha a beállított értékek helyesek, de az öntözési ciklus végén a zóna nem áll le, akkor az adott zóna mágnesszelepét kell megvizsgálnunk. Szinte minden ilyen esetben a mágnesszelep szennyeződése (apró kavics, homok) okozza a hibát.

mágnesszelep szétszedése előtt zárjuk el a főcsapot, majd engedjük ki a nyomást a szelep kinyitásával. Ezután szereljük csak szét a szelepet! Minden mágnesszelep két félből áll, melyek között egy gumimembránt, a membrán felett pedig egy feszítőrugót találunk. A mágnesszelep két felét vagy fémcsavarok rögzítik egymáshoz, vagy oldalt egy kézzel eltekerhető műanyag fedél. Miután szétszedtük a szelepet, nézzük meg a gumimembránt nem sérült-e meg és (ha van) távolítsuk el a membrán alá került szennyeződést. Szilikonnal befújhatjuk a központi tengelyt, illetve a membránt is, majd szereljük össze. Ha találtunk szennyeződést, akkor a szűrőt is nézzük meg, hiszen valószínűleg ott is van valami probléma: pl. átszakadt a hálós szűrőbetét.

Ha a tisztítás nem oldja meg a problémát, akkor hívjunk szakembert!

maxresdefault (1).jpg

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató