Az öntözőrendszer működési elve

2021-09-10

Az automata öntözőrendszer számos alkatrészének összehangolt működése által képes önálló módon működni.

Az öntözőrendszer működési elve


Ez a talajba helyezett műanyag vízcsőrendszer az adott kert sajátosságait figyelembe véve van különböző öntöző zónákra szétosztva, amely zónákat egy-egy szelep - elektromosan vezérelhető vízcsap - hoz működésbe. Amikor az öntözésvezérlő jelet ad a szelepnek, akkor az kinyit, utat engedve a víznek, és a víznyomás hatására a zónán lévő vízkijuttató elemek működésbe lépnek. A szelepeket és a vízforrást összekötő vízcsőszakasz vagy állandó nyomás alatt van, vagy egy úgynevezett mágnesszelep nyitja és zárja el a betápon a vizet.


A zónák szelepjeit egyesével, egymás után nyitja meg a vezérlő. Amikor a zóna víznyomás alá kerül, akkor ezen a szakaszon lévő vízkijuttató elemek működésbe lépnek, azaz csepegtetni vagy vizet szórni kezdenek, attól függően, hogy milyen vízkijuttató elemek vannak rászerelve. Egy zónára mindig csak egy működési elvnek megfelelő vízkijuttató elem rakható. Tehát, egy zónán, vagy csak spray szórófejek, vagy csak rotoros szórófejek, vagy csak csepegtető csövek lehetnek.


Az esőérzékelő, illetve az eső-fagyérzékelő blokkolja a vezérlőt, ha számottevő csapadékot vagy fagyot érzékel. Amikor ez megszűnik, akkor a következő öntözésnek szabad utat enged.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató