Már most gondoljunk a kertre!

2019-03-01

Bár még a téli álmát alvó kertet szemléljük, remélhetőleg lassacskán kifelé haladunk a hideg évszakból...

Sokak számára válik egyre fontosabbá a kert. Nemcsak mint szabadidő eltöltésének értelmes és kellemes kerete, hanem mint munkahely is, ahol friss zöldséget, gyümölcsöt lehet termelni, ezzel is csökkentve a családi költségvetést.

Tervezzünk előre!

Már most gondoljunk a kertre!Mielőtt bármilyen tennivalónak nekilátunk, gondoljuk át az idei kerti munkát. Fontos szempont, hogy milyen növényfajokat szeretnénk a veteményesbe, azokat mikor vetjük, szüreteljük. Gyümölcsfáink táplását, tápanyagutánpótlását és növényvédelmét mikorra ütemezzük, milyen növényeket kell pótolni az idén. Hetekre lebontva a munkálatokat, kapkodás nélkül végezhetjük el.


Előkészületek

A kerti növények körüli téli tevékenységeket nagyban meghatározza az időjárás. Fagy- és csapadékmentes időben hozzáláthatunk a növények ápolásához. A fák koronáját megszabadíthatjuk az egymást keresztező, elszáradt vesszőktől, így optimális ágsűrűséggel indulhatnak neki a tavasznak. A korán rügyező gyümölcstermő bokrok, mint pl. a málna vagy az egres is meghálálják a januári metszést, amennyiben szükséges ritkítani.


Lazíthatunk a levéltakarón

A téli fagy ellen takarítással ellátott növényeket (banán, kiwi, gránátalma, füge) ellenőrizzük! A rájuk helyezett levéltakarót a nagy téli hidegek lezajlásával meglazíthatjuk. A védett helyeken teleltetett növényeinket is alaposan vételezzük szemre. Mivel legtöbb esetben szűk helyen kell sokféle növényt elhelyeznünk, megvan annak az esélye, hogy az áttelelő kórokozók elszaporodjanak.


Ideje körülnéznünk

Nem is találhatunk a kora tavaszi időszaknál megfelelőbb időt arra, hogy szétnézzünk a kerti raktárunkban is: hogy állunk vetőmaggal, szerszámokkal, tápoldattal stb.? Miből mennyi van, milyen állapotban van? Legyünk körültekintőek, hogy ne az utolsó pillanatokban kelljen futkosnunk az anyagok után.

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató