Öntözőrendszer beállítása kánikulában

2020-05-23

A nyári kánikulával kertünk vízigénye is megnő. Oda kell figyelni a folyamatos csapadék utánpótlásra, hogy növényeink továbbra is szépen fejlődjenek, és ne száradjanak ki. Az öntözőrendszert ennek alapján kell beállítani.


A hőségben a növényeknek hasonlóképpen nagy mennyiségű vízre van szükségük, mint nekünk. Különösen igaz ez a kerti dísznövényekre és pázsitra, amik rendszeres napi vízpótlásra szorulnak. A gyomok elviselik a vízhiányt, eső után újra kizöldülnek. A dísznövényeknél azonban nem ez a helyzet. Folyamatos öntözésre van szükségük, különben kiszáradnak és elpusztulnak.

Öntözőrendszer használata kánikálban 

Mi alapján öntözzünk? Hogy állítsuk be az öntözőrendszert?

 

Állandó 30˚C fölötti a hőmérsékletnél, érdemes átváltani a napi kétszeri öntözésre. Úgy programozzuk az öntözőrendszer vezérlőjét, hogy reggel és este is indítsa el az öntözést. A rekkenő hőség hamar kiszárítja a gyepfelületet, a fűnek azonban sok vízre van szüksége ahhoz, hogy üde és zöld maradjon. Nem jó megoldás, ha napi egyszer elárasztjuk a felszínt vízzel, mert annak jelentős része hasznosulatlanul a talaj mélyebb rétegeibe szivárog, mert a fű nem képes egyszerre felszívni nagy mennyiséget. Célravezetőbb megoldás, ha a kiöntözni kívánt vizet inkább kétfelé osztjuk, így a gyep két részletben tudja beszívni azt és a folyamatos ellátottság által valóban hasznosul.

 

Az öntözést mindig kora reggel, illetve késő este végezzük, hogy minimalizáljuk a párolgási veszteséget. A pázsit esti öntözése lehet például a nagyobb időtartamú, hogy pótoljuk az egész napi csapadékszükségletet, a reggeli pedig egy felfrissítő öntözés, fele, 2/3-ad akkora időtartammal, mint az estié.

 

Hogyan öntözzük a cserjéket?

 

A cserjék gyökérzete mélyebbre tör a talaj rétegeiben, ezért a fűnél jóval mélyebbről képes felszívni a nedvességet. Ennek alapján a fűvel ellentétben elegendő napi egyszer öntözni, akkor viszont nagyobb időtartamban, hogy a víz átjárja a talajt. A növények igényeitől függően állítsuk a csepegtetést például napi fél órára az esti órákban. Ennyi idő alatt kellőképpen átnedvesedik a föld.

 

Webáruházunkban minőségi Toro, Rain Bird és Hunter vezérlők között válogathat! 

 

Hírlevél feliratkozás
Név
E-mail
Adatkezelési tájékoztató